Over ons


In een oude stad als Tongeren hoort er een heuse, echte barbier te zijn. Die is er vanaf nu: BARBARIUS

Mijn naam is Maarten. Ik ben geboren op 12 oktober 1983. Ik ben opgegroeid in een typisch middenklasse gezin. Mijn grootouders waren ambachtslieden. Mijn opa was schrijnwerker en oma verkocht de meubelen die uit het atelier kwamen. Mijn oom, die ook in het atelier werkte, heeft mij een voorliefde voor de oude ambachten bij gebracht. Handarbeid was het mooiste wat er bestond voor hem, en nog steeds voor mij. Een ambachtelijk beroep is het hoogste goed. Een deel van de geschiedenis die moet blijven bestaan, moet worden doorgegeven, geëerd. Ik geloof dat, eender welke geschiedenis je meedraagt, men steeds iedereen moet behandelen zoals je zelf behandeld wil worden. Ik geloof in bepaalde tradities, waarden en normen. Omdat ik als vader ook een bepaalde verantwoordelijkheid te dragen heb, ben ik uiteindelijk op zoek gegaan naar een job waarbij ik meer thuis kon zijn. Die paste bij mijn vorige ervaringen. Een baan waarin ik mezelf kon blijven ontplooien, waarbij het menselijk contact steeds op de eerste plaats stond. Een baan waarin ik nog steeds zorg kon dragen voor de gasten. In de afgelopen jaren heeft mijn ervaring mij steeds klanttevredenheid, kwaliteit en teamspirit bijgebracht. Steeds heb ik met een oog op de perfecte klantbeleving gestreefd naar een zo uitgebreid mogelijke productkennis en het continue verbeteren van mij vaardigheden.

Samen met de ondersteuning die wordt aangeboden door het “Grijp-je-kans-project” ben ik in staat een traditionele barbiersshop te openen waar kwaliteit en comfort één worden. Mijn gasten zullen als het ware terug de hoogdagen van de barbier beleven. Net zoals de dagen van toen is mijn barbiersshop een ware ontmoetingsplaats waar mannen samen tijd kunnen doorbrengen met een goed gesprek in een aangename sfeer, terwijl zij wachten op een traditionele knip- en scheerbeurt,onder het genot van een heerlijk drankje (klassiek bereid, uiteraard).

 

Geschiedenis

De Barbier kent een lange geschiedenis, er was al sprake van het beroep in de tijd van de Egyptenaren. In de middeleeuwen deed de barbier meer als alleen zorgen voor mooie baarden. Ze waren vaak ook chirurgijn, een soort tandarts en dokter en oefende behandelingen uit zoals tanden trekken en aderlaten, vandaar de driekleurige barbierspaal; rood voor het bloed, wit voor het laken en blauw voor het water dat gebruikt werd.
De Barbier is door de jaren heen altijd een “mannenbastion” geweest. Ook bij ons wordt de man zijn baard en haren volgens de regels van de “barbierkunst” geknipt/geschoren. De heer in kwestie neemt plaats in een echte barbiersstoel, waar je perfect in zit, zo'n klassiek model, waar al tig heren hun kin van haren liet ontdoen. Na een eerste inzeepbeurt wordt een warme doek op het gezicht gelegd, dit om de haartjes "week" te maken. Het mes glijdt zo ook vlotter over de huid. Vervolgens wordt een tweede inzeepbeurt ingezet om de baardharen rechtop te zetten. Het inzepen gebeurt met een handgemaakte scheerborstel uit echt dassenhaar. Wanneer het mes gestropt is op de lederen riem en nadien ontsmet worden met lange halen eerst van boven naar beneden geschoren, daarna wordt een derde maal ingezeept en in korte rukjes "tegengeschoren". Als de huid nadien volledig ontdaan is van haartjes wordt een koude doek gelegd opdat de poriën zich terug zouden sluiten. Een aftershave zorgt tenslotte voor een kort vurig moment dat onmiddellijk overgaat in een zalig gevoel dat een perfect geschoren gelaat teweeg brengt. Geen haar op uw kin dat zich de komende dagen durft te laten zien!

 

Exclusief in Barbarius bieden wij ook de beste Whiskys en se meest aromatische sigaren aan. Hier kan je ter plekke van genieten of kopen om thuis van te genieten. Dit aanbod wordt regelmatig vernieuwd en steeds samengesteld zodat u kan genieten van de beste combinaties.


Openingstijden


 • Maandag08:30 - 12:00
  13:00 - 17:30
 • Dinsdag08:30 - 12:00
  13:00 - 17:30
 • WoensdagGesloten
 • Donderdag09:00 - 12:00
  13:00 - 19:00
 • Vrijdag10:00 - 12:00
  13:00 - 21:00
 • Zaterdag10:00 - 12:00
  12:30 - 18:00
 • ZondagGesloten

WE CAN MAKE YOU LOOK AWESOME

UW BARBER